טיפולי שיניים לילדים
כפי שבוודאי שיערתם, בעיית השיניים העיקרית ממנה סובלים ילדים בגיל הרך היא עששת. בעולם המערבי, לילד אחד מתוך 10 ילדים בגיל 3, יש כבר חור אחד או יותר בשיניים. בגיל 5, כמעט ל-50% מהילדים יש חור אחד או יותר בשיניים.
הורים רבים מניחים שהחורים בשיני החלב לא ממש חשובים, כי בלאו הכי הם יוחלפו בשיניים הקבועות. אבל זה לא נכון. חוסר טיפול בשיני חלב עלול לגרום להתפתחות של עששת אשר תשפיע לרעה על השיניים הקבועות ותגרום לבעיות שיניים עתידיות כשהילד יתבגר.
ללמד את הילדים שמירה על הגיינת הפה
הדרך הטובה ביותר להגן על שיני הילד שלכם, כפי שימליץ לכם כל רופא שיניים ילדים, היא ללמד את הילד ולהקנות לו הרגלים טובים לשמירה על ניקיון השיניים, למעשה, חשוב לאמץ מההתחלה היגיינת פה טובה, כחלק משגרת החיים של הילד.
יחד עם זאת, למרות שהפעוט עשוי להתלהב מהרעיון לצחצח את השיניים שלו, הוא עדיין יתקשה לשלוט או להתמקד בפעולה הנדרשת כדי שיוכל לצחצח את השיניים שלו כראוי, בעצמו.
יהיה עליכם לפקח עליו ולעזור לו כדי להבטיח שמברשת השיניים מסירה את כל רובד המשקע הרך והדביק, המכיל חיידקים, שהצטבר על השיניים וגורם לעששת. שימו לב גם לאזורים עם הכתמים החומים או הלבנים, שעלולים להיות סימנים לריקבון מוקדם בשיניים. בשלב זה יש לשקול טיפול שיננית
צחצוח שיניים נכון
ברגע שבפה של הילד צמחה השן הראשונה, עליכם לעזור לו לצחצח שיניים פעמיים ביום, עם משחת שיניים המכילה פלואוריד (כמות בגודל של גרגיר אורז), ומברשת שיניים לילדים עם זיפים רכים.
יש מברשות המיועדות לתת מענה לצרכים השונים של ילדים בכול הגילאים, כך שאתם יכולים לבחור במברשת השיניים המתאימה לילד שלכם.
כמות משחת השיניים
בגיל 3 אפשר להתחיל להשתמש במשחת שיניים עם פלואוריד בכמות שגודלה כאפונה, כדי לסייע למנוע היווצרות של חורים בשיניים. אם הילד לא אוהב את טעם המשחה, נסו משחה בטעם אחר.
יש ללמד את הילד לא לבלוע את משחת השיניים, אם כי בגיל זה הם עשויים להיות צעירים מכדי ללמוד כיצד לשטוף את הפה ולירוק. בליעת משחת שיניים עם פלואוריד לעתים קרובות, עלולה לגרום להופעת כתמים לבנים או חומים על השיניים הבוגרות של הילד.
תנועת צחצוח השיניים
לא פעם שמענו שתנועת הצחצוח הטובה ביותר היא למעלה ולמטה, וקדימה ואחורה, או סיבוב במעגלים. האמת היא שהכיוון לא באמת משנה. מה שחשוב זה לנקות כל שן בצורה יסודית, מלמעלה עד למטה, מבפנים ומבחוץ.
כאן כנראה תתקלו בהתנגדות של הילד, אשר ככול הנראה יתרכז רק בשיניים הקדמיות, אלה שהוא יכול לראות. תוכלו להיעזר במשחק של ״בוא נמצא את השיניים הנסתרות״, כדי לצחצח את כל השיניים היטב.
כיוון שהילד לא יוכל לצחצח שיניים ללא עזרה עד שיהיה בגיל 8-6, חשוב שתפקחו עליו, או תצחצחו את השיניים שלו, במקומו.
בדיקות שיניים קבועות
בדיקות שיניים קבועות לילדים, הן חלק קריטי מהטיפול הרפואי המונע.
במהלך בדיקת השיניים, רופא השיניים או השיננית, ינקו את השיניים של הילד ויעריכו את הסיכון שלו להיפגע מעששת.
- בדיקה זו עשויה לכלול יישום חומר איטום או פלואוריד, כדי להפחית את הסיכון לעששת.
- בדיקת השיניים עשויה לכלול גם צילום שיניים לילדים, או הליכי אבחון אחרים.
כל אלה מאפשרים לאתר טיפולי שיניים נדרשים, מבטיחים שמירה על בריאות הפה של הילד, וחוסכים לו טיפולים מסובכים בעתיד, כמו טיפול שורש או כל טיפול אחר הקשור בשיקום הפה.
במסגרת טיפולי שיניים לילדים, הרופא יוודא שכל שיניי החלב של הפעוט מתפתחות כרגיל, ושלא קיימות רגישויות או כאבי שיניים המעידים על בעיות.
רופא השיניים ישוחח אתכם על הרגלי התזונה והיגיינת הפה של הילד, ידריך אתכם לגבי טכניקות הצחצוח הנדרשות ועל השימוש בחוט דנטלי.
נושאים אחרים עליהם הרופא עשוי לדון אתכם, כוללים: דרכים למניעת פציעות בפה (שעלולות להוביל לטיפול על ידי רופא שיניים חירום לילדים), או למניעת סכנות בריאות האורבות לילדים הגדולים יותר, וקשורות לטבק, לשימוש בסמים או לפירסינג באזור הפה.
למה חשוב לזהות בהקדם בעיות בפה?
אחת המטרות של הביקורים הקבועים אצל רופא השיניים, היא לגלות בעיות מוקדם ככל האפשר. תהליך של עששת בשן, שמתגלה במהלך בדיקת השיניים (לפעמים בעזרת צילום שיניים), ניתן לעצור, ובלבד שהעששת התגלתה מספיק מוקדם.
מתי הילד אמור להתחיל להיבדק אצל רופא השיניים?
גורמים שונים עשויים לקבוע באיזו תדירות הילד שלכם אמור להגיע לבדיקה במרפאת השיניים, כולל:
- גיל הילד
- מצב הבריאות שלו
- רמת הסיכון לעששת בשיניים
תינוקות בגילאים שבין 6 חודשים לשנה – מומלץ להזמין תור לבדיקת שיניים ראשונה של הילד לאחר שצמחה שן החלב הראשונה, ולא יאוחר מיום ההולדת הראשון שלו.
פעוטות וילדים בגיל הרך ובבית הספר – מומלץ לתאם בדיקות שיניים סדירות אחת לחצי שנה, לפחות. יחד עם זאת, רופא השיניים עשוי להמליץ על ביקורים תכופים יותר או פחות, בהתאם לגורמי הסיכון אליהם חשוף הילד שלכם, ולבעיות הקשורות לבריאות הפה שלו.
להכין את הילד לקראת בדיקת השיניים
כשאתם קובעים תור לרופא השיניים, עדיף שהבדיקה תתקיים בשעה וביום שבו סביר להניח שהילד ישתף פעולה עם הרופא. באופן כללי, היו חיוביים.
- כשאתם מדברים עם הילד על בדיקת השיניים, הימנעו מלהשתמש במילים כמו: כאב, זריקה או פחד.
- במקום זאת, הסבירו לילד שרופא השיניים ישתמש בכלים מיוחדים כדי לוודא שהשיניים שלו בריאות.
- הזכירו לילד שאתם מבקרים אצל רופא השיניים, אבל אל תדברו על חוויות שיניים שליליות, שהיו אולי מנת חלקכם כשהייתם ילדים.
- הקשיבו לילד שלכם. עודדו אותו לשתף אתכם בדאגות שמטרידות אותו לקראת הביקור במרפאת השיניים.
למה לצפות?
בדיקת השיניים עשויה להשתנות בהתאם לגיל של הילד ולצרכי הטיפול.
- בגילאים שבין 6 חודשים עד שנה
- הרופא יבדוק את היגיינת הפה ואת בריאותו הכללית של הילד, את הרגלי השתייה והאכילה, ואת הסיכון לעששת.
- הרופא יסיר כתמים או משקעים שהצטברו על השיניים בעזרת מברשת שיניים או מטלית לחה.
- הרופא ידריך אתכם לגבי טכניקות ניקוי מתאימות ויעריך את הצורך בהוספת פלואוריד.
- הרופא יחפש פצעים בפה, ויעריך את השפעת השימוש במוצץ או מציצת האצבע, על מצב השיניים של הילד.
- פעוטות, ילדים ובני נוער
- בכול בדיקה, הרופא יבצע הערכה של היגיינת הפה והבריאות הכללית של הילד.
- במקרה הצורך, הרופא יבצע צילומי רנטגן דיגיטליים, או יערוך הליכי אבחון אחרים, כדי להעמיק את הערכת מצב הפה של הילד.
- הרופא ימרח חומרי איטום על הטוחנות הקבועות, אם הן רגישות לעששת.
- הרופא יתקן חורים או פגמים בשיניים, במקרה הצורך.
- הרופא יבדוק את האופן שבו משתלבות השיניים העליונות והתחתונות.
- הרופא ימליץ על טיפול טרום אורתודנטי, כמו פיה או סוגר ליישור השיניים של הילד או להתאמת המנשך.
- ככול שהילד הולך ומתבגר, בדיקות השיניים עשויים לכלול גם ייעוץ לגבי סיכונים בריאותיים באזור הפה הקשורים לשתיית משקאות ממותקים, לעישון, לפירסינג בפה או להפרעות אכילה.
טיפולי שיניים נוספים