שיקום הפה
יש דברים שקשה להחזיר לאחור. בתחומים רבים אין הזדמנות שנייה ואין אפשרות להתחרט על מה שעושים. ברפואת הפה והשיניים ישנם תהליכים שבאמת אי אפשר להחזיר לאחור. שן שזקוקה לטיפול שורש לא ניתן לרפא מהבסיס, אך בהחלט ניתן לשקם אותה ולהחזיר את הפה והלסת לתפקוד מלא. אם גם אתם רוצים להחזיר עטרה ליושנה ולראות שוב את החיוך במראה, זה הזמן להתחיל תהליך של שיקום הפה ולראות איך הברק חוזר לכם לעיניים ולחיוך.
אז מה זה בעצם שיקום הפה?
ההגדרה של "האיגוד הישראלי לשיקום הפה" היא טיפולי שיניים ולסתות לאחר פגיעה בשיניים והחזרתן למצב התפקודי המיטבי ביותר שניתן להשיג. ההגדרה כוללת בתוכה מגוון תחומים נרחב כמו השתלת שיניים, שיפור מצב הסגר, סתימות בשיניים, כתר לשיניים ואפילו טיפול בשחיקה. כל בעיה שיכולה להפריע לתפקוד התקין של השיניים צריכה להיפתר בתהליך של שיקום הפה.
מי זקוק לשיקום הפה?
על פי ההגדרה של התהליך, כמעט כל מטופל זקוק לשיקום הפה ברמה כזו או אחרת. סתימה שמאפשרת למטופל לחזור וללעוס בצורה נוחה או כתר זירקוניה שמאפשר לשן לתפקד בצורה מיטבית, גם הם חלק מתהליך של שיקום הפה וניתן לבצע אותם כמעט בכל גיל, החל מגיל 3 וכלה בגיל 100, הכול תלוי במטופל ובצורך שלו.
השתלות שיניים – קובעים עובדות בשטח
בעבר, המוסכמה הייתה כי חוסר של כמה שיניים או שורה שלמה יכול להתמלא רק באמצעות תותבות נשלפות אותן היה ניתן להוציא החוצה, ולמצוא אותן בכוס הסמוכה או במקומות גרועים מאלה.
תחום השתלות השיניים התקדם בשנים האחרונות בצעדי ענק, וכיום ניתן לבצע השתלת שיניים אפילו בשורה שלמה של שיניים חסרות. התוצאות במקרים אלו נראות יוצאות דופן ויכולות להחליף את השיניים המקוריות בכל אספקט – אסתטי ותפקודי כאחד.
השתלת שיניים – השיטה הקלאסית
מדובר על השיטה הראשונה בה היו משתמשים בתחום. זהו תהליך טיפולי בו בוחנים קודם כל את מצב העצם והלסת על ידי בדיקת CT ובדיקה ידנית. לאחר סיום הבדיקה הראשונית יש לבצע את הכנסת השתלים הדנטליים אל העצם ותקופת החלמה של האזור בין חודשיים לששה חודשים, תלוי בכל אדם וביכולת ההחלמה שלו. רק לאחר שהשתלים אכן נקלטו ניתן לקחת מידות מדויקות לשתלים או לכתרים הנצרכים וכך להתאים אותם באופן האופטימאלי.
השתלת שינים – ALL ON 4
שיטה חדשנית שמקצרת את תהליך השתלת השיניים והופכת אותו לפשוט יותר. השיטה הוצגה לראשונה ב-2005 ומטרתה היא לאפשר החדרה של 4 שתלים דנטליים בלבד עליהם ניתן לבנות מערכת שיניים שלמה! כיום רוב ההשתלות מבוצעות בשיטת ALL ON 6/8 ומתבססות על ששה או שמונה שתלים. יתרון נוסף של השיטה מתבטא בכך שניתן לסיים עם כל הטיפול ביום אחד של טיפול בלבד, כאשר עדיין יש צורך לאחר מכן בתקופת החלמה וקליטה של השתלים.
הכנסת שתלים דנטליים, טיפול שורש נצרך והשחזות של השיניים שנותרו הם חלק מהתהליכים שיש לבצע, אולם ישנם עוד כמה תהליכים שכדאי לבצע לצורך השלמת תהליך שיקום הפה ויפה שעה אחת קודם. הלבשת הכתרים על גבי השתלים זהו הסיום המפואר של תהליך השתלת שיניים, אך ישנם כמה סוגים שניתן לבחור מביניהם.
כתרים – איך בוחרים נכון?
תחום הכתרים הולך וצובר תאוצה בשנים האחרונות, בהתאם להתפתחות האפשרויות וסוגי השתלים הדנטליים וטיפולי השורש הרבים. הכתרים בעצם נועדו לכסות שיניים שעברו תהליך של שחזור או השחזה, אך יכול להתאים גם לכיסוי שתלים דנטליים שעברו קליטה בהצלחה בתוך הלסת.
כתר חרסינה – גרסת המקור
בסיסו של כתר חרסינה עשוי ממתכת, אך הציפוי החיצוני הוא מחרסינה, מה שיכול להקל על התאמת הצבעים לשאר השיניים הנמצאות מסביב. כתר זה דורש הוצאה רבה של חומר השן, מאחר ויש צורך לפנות מקום עבור המתכת והחרסינה כאחד. בנוסף, מאחר ומדובר על מתכת ישנם לעיתים שוליים קטנים הצבועים בצבע מתכתי ממש מתחת לשתל. בתחילה יש להדביק את הכתר באופן זמני בלבד, ולאחר שנראה כי השתל והכתר אכן עובדים היטב ביחד והמטופל מרוצה מהנראות ומהתפקוד, ניתן להתקדם לעבר כתר קבוע.
כתר זירקוניה – מתקדמים אל עבר העתיד
חומר הזירקוניה הוא בצבע לבנבן-שקוף, מה שמהווה את היתרון הראשון שלו ביחס לכתרים אחרים המצויים בשוק. בנוסף, הכתר נחשב יחסית דק ואינו מצריך עבודה רבה של הוצאת חומר שן, מה שיכול לשמור על מבנה השן טבעי יותר. כמו כן, מחקרים שנערכו בתחום הכתרים הוכיחו באופן חד משמעי כי כתרים על בסיס זירקוניה הם טובים יותר מעמיתיהם המבוססים על חרסינה ומתכת.
הכנסת הכתר ושיטות העבודה
ניתן להתמקד בשתי דרכים מרכזיות בהן השתל יכול להיות מותאם בחלל הפה. הראשונה והפשוטה יותר היא הדבקה. לוקחים את הכתר ומדביקים אותו היטב בעזרת דבק דנטלי ייחודי. הבעייתיות העיקרית היא ששיטה זו נחשבת יחסית חלשה יותר מאחרות, וניתן לראות כי ישנם כתרים שלא יחזיקו מעמד, במיוחד אם מדובר על ההדבקה הראשונית שהיא זמנית בלבד, כדי לבחון את מצב התנאים בשטח.
שיטת ההברגה – עושה את העבודה
בשיטה זו לא משתמשים כלל בדבק דנטלי, אלא מבריגים את הכתר ישירות אל המקום שבו הוא אמור לעמוד. השאיפה היא להצמיד את השתל כמה שיותר קרוב לשתי השיניים הסמוכות אליו וכך למנוע שאריות מזון ודחיסה פנימה של שאריות. ההברגה מתבצעת באמצעות רופא השיניים שביצע את הכנסת השתלים וכך יכול לדעת בדיוק היכן הם ממוקמים ולהבריג את הכתר ישירות עליהם.
במידה ומגיעים כבר לשלב שבו ההשתלות, ההדבקות וההברגות כבר מאחוריכם, זה יכול להיות הזמן הנכון לברר על ציפוי חרסינה או הלבנת שיניים כדי לוודא שהחיוך שלכם הכי מושלם שתוכלו לבקש.
ציפוי חרסינה – פותרים את הבעיה
החלק האסתטי של תהליך שיקום הפה הוא חשוב במיוחד. לאחר שסוף כל סוף מטפלים בבעיות, מבצעים טיפול שורש שכל כך חשוב לעשות, סוגרים את הסתימות ומבצעים את שני השתלים שאי אפשר היה לוותר עליהם, השאיפה היא לחיוך מושלם. אבל מה אם שן אחת מעט מסובבת? או שיש שן מוכתמת או שבורה? במקרים כאלו ניתן להדביק על הבעיה ישירות ציפוי חרסינה והתוצאה תיראה כמו שן חדשה לגמרי!
ציפוי חרסינה והיתרונות שבשיטה
מאחר וציפוי החרסינה מבוצע עבור כל מטופל בנפרד, ניתן להתאים את הצבע לגוון הייחודי הנדרש. כך הציפוי משתלב בקלות בפה ולא בולט בין השיניים שסביבו. כמו כן, הציפוי יכול לכסות תחתיו כתמים של שן בריאה, אבל מלוכלכת בעקבות הזמן, העישון, המזון או כל סיבה אחרת. במידה והסיבה היא חיצונית בלבד, ציפוי חרסינה פותר את הבעיה בקלות ובמהירות. שן שבורה גם כן יכולה לשנות את המראה באמצעות טיפול אחד בלבד והדבקה של ציפוי חרסינה מתאים. יתרון משמעותי נוסף טמון בעובדה שציפוי החרסינה הוא דק במיוחד, כך שאין צורך להוריד שכבות רבות של שן בכדי להדביק אותו למקום בצורה נוחה ומסודרת.